در ابتدا باید بدانیم سیاتیک یکی از مهم ترین اعصاب محیطی بدن است. این عصب یکی از اعصاب بسیار بلند می باشد و از  پشت کمر( از نخاع) شروع می شود سپس به پشت باسن و تا پشت ران و زانو به طور مستقیم ادامه دارد. عصب سیاتیک در طی مسیر خود نهایتا در پشت زانو به دو شاخه اصلی بنام عصب تی بیال و پرونه ال تقسیم می شود.بسیاری از بیمارانی که واریس دارند ، ممکنست همزمان مبتلابه بیماری و اختلال در عصب سیاتیک خود هم باشند.

بهترین متخصص واریس ( دکتر هادی زاده) در مورد تفکیک بین مشکلات و اختلالات حسی و حرکتی در این بیماران دارند. عصب سیاتیک نقش مهمی در حواس و حرکت پا دارد. باماهمراه باشید واین مقاله که توسط بهترین کلینیک واریس آماده شده است را پی بگیرید:

درد سیاتیک چیست؟

درد سیاتیک نوعی درد ازاردهنده می باشد که باشدتها و کیفیتهای مختلف ممکن است دیده شود. درد سیاتیک عموما از کمر شروع می شود.این درد ممکنست بدون وجود نارسایی وریدی و واریس ایجاد شود. درعین حال بسیاری از بیماران مبتلا به واریس ، ممکنست همزمان با واریس و نارسایی های وریدی، به این بیماری هم مبتلا باشند.

این درد عموما از پشت باسن می گذرد و تا پشت زانو ادامه دارد . درد سیاتیک می تواند ناگهانی به وجود بیاید و یا با گذشت زمان تشدید یابد. معمولا به صورت تیر کشیدن و گزگز شدن از کمر تا پشت پا حس می شود.

دقت به یکطرفه یا دو طرفه بودن درد سیاتیک که بنام درد دیسک کمر هم نامیده می شود، مهم است. درد سیاتیک معمولا یکطرفه می باشد ولی دوطرفه هم ممکن  باشد. گاهی فشار وریدهای نارسا که در بیماران واریس بوفور دیده می شوند، در بیماران مبتلا به واریس هم می تواند باعث درد ناشی از عصب سیاتیک شود.

اختلال دیسک و ایجاد درد سیاتیک :

همانطور که می دانیم در ستون فقرات، مهره ها بر روی یکدیگر می لغزند. این لغزش وحرکت برای زندگی طبیعی ضروری است.  اگر به هر دلیلی یکی از استخوان های مهره ها دچار بیرون زدگی شوند ممکن است به عصب سیاتیک فشار وارد کند. به اینحالت دیسک هرنیاسیون یاهمان فتق دیسک می گوینذ. این فتق عصب باعث می شودعصب اسیب ببیند و دچار التهاب و سوزش شود.

درد سیاتیک ممکن است در حالت نشستن، ایستادن یا دراز کشیدن بیشتر احساس می شود.در بیماران مبتلا به واریس و نارسایی وریدی هم این امکان وجود دارد. لذا بهترین متخصص واریس (بهترین متخصص واریس اصفهان) به وجود همزمان واریس در بیماران مبتلا به بیماری عصبی، توجه ویژه دارند.

چه عواملی باعث درد سیاتیک می شوند؟

همانطور که در سایر مقالات بهترین متخصص واریس ( بهترین متخصص واریس اصفهان) بیان شده،  درد سیاتیک به دلیل اسیب و فشار بر روی یکی از ریشه های اعصاب سیاتیک ایجاد می شود .اینحالت معمولا به دلیل آسیب یا پارگی دیسک بین مهره ای و یاتنگی کانال نخاع ایجاد می شود.

عوامل بسیاری در ایجاد درد سیاتیک نقش دارند برخی از مهم ترین این موارد را در زیر اشاره میکنیم:

  • پارگی دیسک ونیز آسیب وارده به دیسک بین مهره ای
  • ضربه وارد شده به ستون فقرات
  • جابه جایی دیسک بین مهره ای کمر
  • تنگ شدن کانال نخاعی بهردلیل که ایجاد شود
  • تشکیل زائده های استخوانی
  • تومورهای نخاعی
  • اسپوندیلولایزیس وبرخی موارد دیگر.

فتق دیسک (بیرون زدگی دیسک)

اطراف مهره ها در ستون فقرات را لایه غضروف مانندی پوشانده است که عملکرد خاصی را برای آنها میسر می کند. وظیفه این غضروف ها جداسازی مهره ها از هم، ونیز لغزنده شدن و نرم شدن مفصل ها در هنگام حرکت می باشد. بررسی دقیق تر آناتومی مهره ها را در سایر مقالات بهترین متخصص واریس اصفهان ( بهترین متخصص واریس چهارمحال و بختیاری) جستجو کنید گاهی بهر دلیل ممکن است این غضروف بین مفصلی آسیب ببیند.

بر اساس مقالات بهترین متخصص واریس،  زمانی که این غضروف ها به هر دلیلی از بین بروند و یا آسیب جدی متحمل شوند،بیرون زدگی دیسک ایجاد می شود . در این شرایط استکه ماده درونی دیسک به بیرون تراوش می کند. این تراوش و فشار بر روی اعصاب سیاتیک فشار وارد می کند . این فشار وارد شده در نهایت منجر به کمر درد و پا درد می شود.

تنگی کانال نخاعی

ریشه های اعصاب نخاعی از طریق طناب های نخاعی از نخاع خارج می شود. اعصاب نخاعی ازگذرگاه هایی به صورت شاخه ای خارج می شوند. این ریشه های نخاعی از این دهانه ها عبور می کنند و به بیرون ستون فقرات کشیده می شوند. سپس این اعصاب به قسمت های دیگر بدن هدایت می شوند. بسیاری از بیمارانی که مبتلابه واریس هستند و به بهترین دکتر واریس اصفهان(بهترین متخصص واریس اهواز) مراجعه می کنند ، به تنگی کانال نخاعی مبتلا هستند.

در هنگام بروز تنگی نخاعی این گذرگاه ها دچار مشکل می شوند. درواقع در این حالت ، گذرگاه هاباریک می شوند و رشته های عصبی در زمان عبور از این گذرگاه ها دچار اسیب می شوند و یا فشرده می شوند .

اسپوندیلولایزیس

در اینحالت تغییرات استخوانی خاصی ایجاد می شوند. این تغییرات بگونه ای است که سبب فشار بر اعصاب می شوند. این بیماری به دلیل فرسودگی دیسک به وجود می اید.
در اسپوندیلویزیس یک حالت جابجایی مهره هاست . یعنی مهره به سمت جلو و روی مهره مجاور خود سر می خورد و از جای خود خارج می شود.

این جابجایی مهره سپس منجر به درد سیاتیک می شود. در بیماران مبتلا به بیماریهای عروقی و واریس ، بدلیل مشکلات حرکتی، ممکن است این حالت بیشتر دیده شود‌
این بیماری گاهی از بدو تولد بروز کرده و به تدریج پیشرفت می کند . یا اینکه ممکنست در برخی موارد این بیماری بر اثر ضربه یا فشار فیزیکی به وجود اید.

ضربه

در اینحالت ، درد سیاتیک بر اثر فشار مستقیم و اسیب به اعصاب سیاتیکی به وجود می اید. این ضربه ها به دلیل تصادف، سقوط، حوادث رانندگی و یا فوتبال ایجاد می شود.

سندرم پیریفورمیس

عضله پیریفورمیس در قسمت تحتانی ستون فقرات وجود دارد. این عضله به ران متصل است. این عضله به چرخش لگن کمک می کند .گرفتگی و انقباض این عضله می تواند یکی از علل درد سیاتیک شود. این اختلال به دلیل فشار بر ناحیه ران که عصب از ان عبور می کند به وجود می اید.برای دستیابی به مطالب کاملتر، به سایت بهترین متخصص ( بهترین متخصص واریس اصفهان ) ( بهترین متخصص واریس شهرکرد) رجوع شود.

درد سیاتیک در بیماران مبتلا به واریس و نارسایی وریدی:

بیماران مبتلا به واریس و نارسایی های وریدی هم ممکنست مبتلا به علایم درگیری عصب  سیاتیک شوند. این گرفتاری در بیماران مبتلا به واریس ممکنست یک یافته اتفاقی و همراه باشد. در عین حال ممکنست نارسایی وریدی در بیماران واریس ،خود باعث ایجاد علایم درگیری عصب سیاتیک شود. در مورد درگیری عصب سیاتیک در بیماران مبتلا به واریس، به مقالات بهترین متخصص واریس ( بهترین متخصص واریس اصفهان ) مراجعه نمایید.

علایم درد سیاتیک چیست؟

زمانی که عصب سیاتیک تحت فشار قرار گیرد ممکن است علایمی ایجاد شود. این علایم مختلف هستند .برخی از آنها شامل سوزش کف پا و کمر، بی حسی، درد های عضلانی و….است. اگردرمان بموقع انجام نشوند، ممکنست بیماری پیشرفت کندو ادامه زندگی برای بیمار با اختلال رویرو شود.

سایر علایم دیسک هرنیاسیون (سیاتیک) چیست؟

اغلب درد پا در هنگام حرکت (راه رفتن) بیشتر می شود.
گاهی بی حسی و ضعف در پاها بوجود می آیند. در موارد شدید امکان دارد حس و یا حرکت پا را از دست بدهید.احساس سوزش و گزگز شدن پا و انگشتان نیز در برخی از این بیماران دیده می شوند.بی اختیاری ادراری و عدم کنترل مثانه و روده ( این عارضه بسیار نادر می باشد) رانیز باید به این لیست اضافه کرد.

عواملی که باعث تشدید این عارضه می شوند:

  • چاقی (اضافه وزن)
  • فعالیت زیاد از حد
  • افزایش سن
  • نشستن های طولانی
  • بلند کردن اجسام سنگین
  • دیابت

راه های تشخیص درد سیاتیک:

در غالب موارد تشخیص با گرفتن شرح حال مطرح می شود. یعنی پزشک به کمک معاینات فیزیکی و شرح حال بیمار به تشخیص اولیه می رسد. بهترین متخصص واریس اصفهان غالبا نحوه نشستن و راه رفتن بیمار ونیز کیفیت درد را بررسی میکنند.
از تکنیکنهای رادیوگرافی و سی تی اسکن ،ام آر آی و نیز نوار عصب و عضله در برخی بیماران بکار برده می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید